Bel ons: 0595 438 332

Winterbemesting

17okt

Winterbemesting


Het is weer tijd voor winterbemesting van het gras: om gras [het gazon] goed door de winter heen te helpen is een winterbemesting zeer noodzakelijk. Een winterbemesting waarin kali een zeer belangrijke factor is. In een doos of zak gazonmest maakt niet uit wat [of de korrels nou roze blauw of wit zijn] op de verpakking staat meestal aangegeven de NPK gehalte , waarbij de zomer bemesters vaak een hoge N [stikstof] en een bescheiden P [fosfor en eveneens bescheiden K [kali] Stikstof is een groeimeststof, dat zorgt ervoor dat het gras in korte tijd een flinke oppepper krijgt en een vaal gazon er binnen een week [moet het wel groeizaam dus regenachtig weer zijn] weer prachtig helder groen is, het vraagt dus het uiterste van de wortels die als een gek bezig moeten om het gras omhoog te stuwen. Stel je voor je zou nu nog stikstof strooien, en het gras knalt werkelijk de grond uit en met twee weken valt de winter, nait best! In wintermest stoffen zit veel kali die ervoor zorgt dat het gras goed afgehard de winter in gaat, het beetje magnesium draagt bij aan een mooie groene kleur ook in de winter en fosfor onderdrukt mos groei tijdens m.n. een zachte winterperiode, denk erom nooit kort maaien de laatste keer, dat bevordert juist mos groei!  Indien gestrooid met de gecoate wintermeststof van Everris of Scotts dan zorgt het beetje stikstof in de gecoate korrel voor een snelle start van grasgroei al in het vroege voorjaar.

Even een leuke anekdote, ik onderhield indertijd de tuin van m.n. moeder in Bedum en omstreeks deze periode strooide ik uit eigener beweging ook de Scotts winterbemesting op haar gras en toen ze dit doorhad moest ik onmiddellijk stoppen want haar buurman [ex agrariër] zou dat doen , maar ik had de voortuin al gedaan  maar toch stoppen de buurman deed de rest, het volgend voorjaar was het gras voor het huis prachtig groen al vroeg in het voorjaar toen ik op visite kwam alleen achter zag het er nier uit [vaal van kleur meer geel dan groen] in t vervolg jullie kunnen wel raden moest ik de bemesting maar doen het hele jaar door !

Door het aanhoudend droge weer ietwat bescheiden bemesten omdat ook de eerder gestrooide mest nog niet optimaal verbruikt is!

De afgelopen week kwam zomaar een mevrouw ons team versterken ik moet zeggen tot heden naar tevredenheid en brengt weer een hoop gezelligheid binnen de ploeg medewerkers van ons bedrijf!

De Hofenier ook Uw hovenier.